Aleida 7888 Fleckviehkoe van het jaar 2016

Rumgo-dochter Aleida 7888 van de familie Van den Berg uit Wijhe is gekozen tot ‘Fleckviehkoe van het jaar 2016’. De finale van de Koeverkiezing vond plaats tijdens de Fleckviehdag op donderdag 16 juni bij de familie Roozen in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek.

Aleida 7888_HLV5922

Fleckviehkoe van het jaar 2016: Aleida 7888, van Mts. Van den Berg te Wijhe (V: Rumgo, MV: Rampagne)

Het Fleckvieh Stamboek organiseert de jaarlijkse ‘Fleckviehkoe van ‘t jaar’ verkiezing. Uit een kleine vijftig aanmeldingen werden zestien koeien geselecteerd. Deze koeien zijn allemaal op het bedrijf bezocht door een selectiecommissie. Uit deze zestien genomineerden zijn drie finalisten gekozen. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het exterieur en het Fleckviehtype, maar er werd ook geselecteerd op vruchtbaarheid, goede uiergezondheid en goede productie. Van deze drie koeien is een video en een foto gemaakt en is het samen met de technische resultaten op internet geplaatst, waar iedereen op zijn of haar favoriet kon stemmen.

Dit heeft een winnares opgeleverd. Tweedekalfskoe Aleida 7888 is met ruim zestig procent van de stemmen door het publiek gekozen als beste Fleckviehkoe van het jaar 2016. De Rumgo-dochter is een prachtige jonge koe die haar hoge melkproductie combineert met een laag inseminatiegetal, korte tussenkalftijd en een goede uiergezondheid wat zich uit in een laag celgetal. Belangrijke elementen in tijden van een lage melkprijs en indicatoren voor een veelbelovende toekomst.

De 2e plaats was voor de 4ekalfs koe Mies 5546 van de familie Walvoort uit Geesteren. Mies 5546 is een Manitoba dochter uit een Kian-moeder. Deze indrukwekkende koe combineert wederom een uitstekende productie (gemiddeld 10.841 kg melk met 4.24% vet en 3,40% eiwit) met de overige gezondheidskenmerken. De 3e plaats ging naar de zesdekalfs koe van de familie Tetteroo uit Neede. De oudste koe (afstamming Mandela*Engadin) uit het gezelschap waarvan haar lage inseminatiegetal (slechts 1,1) en daarbij behorende tussenkalftijd (381 dagen) in het oog springen. De finalisten zijn ware ambassadrices voor het Fleckvieh-ras.

De familie van den Berg was zichtbaar verrast met hun winnende koe. Ze hadden het niet verwacht te winnen met zo’n goede jonge koe. Het was hun eerste deelname aan de koeverkiezing. We wensen hun veel geluk met hun jonge koe en dat ze de prestaties van de overige twee koeien kan evenaren.

Technische gegevens Aleida 7888: Gemiddelde 305 dagen productie (twee lijsten): 10.202 kg melk met 3,82% vet 3,55% eiwit, gemiddelde tussenkalftijd 335 dagen en gemiddeld celgetal van 28.000 celen per ml.