Annie 221 Fleckviehkoe van het jaar 2022

Foto buiten Annie 221

Op de Fleckviehdag op vrijdag 9 september is Annie 221 van de familie Harbers-Ruesink uitgeroepen tot Fleckviehkoe van het jaar 2022. Na twee uitgestelde edities van zowel de Koeverkiezing als de Fleckviehdag was het dit jaar mogelijk om deze te houden. Dit was onze grote wens: zo snel het mogelijk is een Fleckviehdag te organiseren zodat het mogelijk is om elkaar te spreken en Fleckvieh-koeien te bekijken.

De Fleckviehdag werd in samenwerking met Bayern Genetik, gehouden op het erf van de familie Harbers-Ruesink. Dit familiebedrijf in het Gelderse Borculo kenmerkt zich door de grote passie voor fokkerij. Op het bedrijf wordt zowel Fleckvieh als Red Holstein gebruikt, wat resulteert in een zeer fraaie en robuuste veestapel. Naast de bekendmaking van de Fleckviehkoe van het jaar, was “Boer” Koos Cromwijk uitgenodigd als spreker.

Leden van het Fleckvieh Stamboek hadden voor de Koeverkiezing ruim 25 koeien aangemeld. Na een voorselectie door de jury, veehouder Hans van Soest en Theo Vermöhlen, werkzaam bij Bayern Genetik in Duitsland, bleven drie finalisten over. De twee overige finalisten waren Kelly 42 (v.BFG Ilja) van de familie Kamphuis uit Vroomshoop en de 8ekalfs Lucie 103 (v. BFG Round Up) van de familie Kroezen uit Silvolde. Alle drie de finalisten zijn zeer beste vertegenwoordigers binnen het Fleckviehras: bovengemiddelde lactatiewaarde, laag gemiddeld celgetal, korte tussenkalftijd en bijbehorend inseminatiegetal en een fraai, maar functioneel exterieur.

De uitslag wordt voor de helft bepaald door de vakjury en voor de andere helft door het publiek door de stemmen via de website van het Fleckvieh Stamboek. De uitslag was zowel bij de vakjury als bij het publiek gelijk. Annie 221 eindigde als eerste, respectievelijk gevolgd door Kelly 42 en Lucie 103 op plek 2 en 3. De familie Harbers-Ruesink ontving een waardebon voor een studiereis voor twee personen naar Beieren, aangeboden door Bayern Genetik. De prijzen voor overige finalisten waren spermabonnen, aangeboden door CRV en Xsires.

Annie 221 (v. BFG Westland) is een fraai gebouwde Fleckviehkoe en combineert haar fraaie exterieur met een beste melkproductie en goede vruchtbaarheid. Het is een tweedekalfs koe met veel potentie voor de toekomst en is binnen de koppel van de familie Harbers-Ruesink een echte uitblinker.

Prijsuitreiking Annie 221
Kelly 42 uitreiking
Lucie 103 uitreiking