Geertje Stein 160 Fleckvieh Koe van het jaar 2015!

Geertje Stein 160, de 6e kalfs Vanstein dochter uit een BFG Ruap moeder van Mts. Beernink-Tackenkamp uit Beltrum, is gekozen tot de ‘Fleckviehkoe van het jaar 2015’. De onafhankelijke selectiecommissie selecteerde de 3 finalisten waarna er via internet gestemd kon worden. De finale van de Koeverkiezing vond plaats tijdens de Fleckviehdag, op 25 juni bij de familie Pullen in het Overijsselse Diffelen.

Jojub Geertje Stein 160 -BEERNINK

Fleckviehkoe van het jaar 2015: Jojub Geertje Stein 160, van Mts. Beernink-Tackenkamp te Beltrum (V: Vanstein, MV: BFG Ruap)

Het Fleckviehstamboek organiseert de jaarlijkse ‘Fleckviehkoe van ‘t jaar’ verkiezing. Net als vorig jaar werden uit de vele aanmeldingen 10 genomineerden gekozen. Deze 10 koeien zijn allemaal op het bedrijf bezocht door de selectiecommissie. Uit deze 10 genomineerden zijn 3 finalisten gekozen. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het exterieur en Fleckviehtype, maar werd er ook geselecteerd op vruchtbaarheid, goede uiergezondheid en goede productie. Van deze 3 koeien is een video en een foto gemaakt en is het samen met de technische resultaten op internet geplaatst, waar iedereen op zijn of haar favoriet kon stemmen.

Dit heeft een winnares opgeleverd, Geertje Stein 160 is door het publiek gekozen als beste Fleckviehkoe van het jaar 2015. Een mooi resultaat voor maatschap Beernink- Tackenkamp. Het is een massale koe, die uitblinkt met hoge gehalten en zeer goede vruchtbaarheid, zo blijkt wel uit de gemiddelde tussenkalftijd van 327 dagen.

De 2e plaats was voor de 6e kalfs koe Laura 103 van VOF v/d Bos uit Wieringerwaard, een koe die een uitstekende productie met goede gehalten combineert met een zeer goede vruchtbaarheid en uiergezondheid. De 3e plaats was voor de 3e kalfs koe Mina 36 van Erik te Geershuis uit Gelselaar, een veelbelovende jonge koe die alle goede kwaliteiten van het Fleckviehras combineert.

Vader Joan en zoon Freek Beernink waren ter plaatse aanwezig in afwachting van de uitslag. Inmiddels heeft de koe net weer gekalfd en loopt ze weer superfit in de stal, vertelt Freek Beernink. “Ze is een koe die niet opvalt, die altijd uit zichzelf de robot inloopt, zo wil je er wel een stal vol. Ook hebben we geen veeartskosten en is ze de laatste jaren niet meer met antibiotica drooggezet. Ondanks dat heeft ze een zeer laag celgetal. Ik heb altijd gedacht dat als ik een keer met de koeverkiezing mee doe, dan moet alles kloppen aan de koe die ik opgeef. Ik heb een paar jaar gewacht, maar vond de tijd er nu rijp voor. Dat we zouden winnen is toch een verrassing.” Vader Joan is zichtbaar trots: “Ik vind het een prachtige prestatie. Van de koe, maar ook van Freek die er veel tijd in heeft gestoken. Deze koe laat met 10 dagen na afkalven tocht zien en is op 30 dagen met 1 inseminatie weer drachtig, dat is eigenlijk het enige werk dat je van haar hebt. Ze heeft een vlakke lactatiecurve en kan kort droog, zo haalt ze een tussenkalftijd van 327 dagen.” Met recht iets om trots op te zijn. En we wensen de familie Beernink dan ook alle geluk met Geertje Stein 160.

Technische gegevens: Gemiddelde 305 dagen productie (vijf lijsten) : 8117kg 5.02% vet 3.78% eiwit, gemiddelde tussenkalftijd 327 dagen en gemiddeld celgetal van 69.000 celen per ml. Met 6.04 jr net voor de zesde keer gekalfd.