Top 3 Koeverkiezing is bekend

Top drie Koeverkiezing 2019 is bekend

Marijke 198, Domina 2014 en Kee 142. Deze drie koeien zijn nog in de race om Beste Fleckviehkoe van het jaar te worden.

Het jurycommentaar was lovend. De jury voor de Koeverkiezing had er dit jaar weer een kluif aan. Uit 42 aangemelde koeien werden 16 koeien geselecteerd. Deze dieren werden op het bedrijf bezocht. Uiteindelijk blijven na selectie drie koeien over: Domina 2014 (v. BFG Westland) van de familie Luesink uit Halle, de in 2018 op plek 8 geëindigde Kee 142 (v. Monte) van familie Klein Gebbink uit Eibergen en met Marijke 198 (v. Pandora) heeft de familie Harbers-Ruesink uit Borculo nog kans om de titel één jaar langer vast te houden. De Fleckviehkoe van vorig jaar, Josje 109 (v. Wille) kwam namelijk ook al van dit melkveebedrijf.

De verkiezing wordt jaarlijks door het Nederlandse Fleckvieh Stamboek georganiseerd en dient vooral ter promotie van het Fleckviehras en de vaak niet opvallende Fleckviehkoeien een podium te geven. De eisen voor opgave zijn niet mis: een koe moet een bovengemiddelde melkproductie hebben, een goede vruchtbaarheid en geen problemen met haar uiergezondheid hebben. Tenslotte voldoet een opgegeven koe vaak over een functioneel uiterlijk: goede benen en prima uier, zonder dat het perse een exterieurtopper hoeft te zijn. Kortom: een koe die onder verschillende bedrijfsomstandigheden bij iedere veehouder voor goede resultaten zorgt.

De drie overgebleven koeien zijn relatief jonge dieren: een tweedekalfskoe en twee derdekalfskoeien. Tussen de opgegeven dieren zat een grotere spreiding en liet een mooie variatie aan jongere en zeer oudere koeien zien. De bloedvoering in percentage Fleckvieh varieerde ook, overwegend zijn de koeien resultaten van de eerste kruising met Fleckvieh, maar ruim 1/3 van de koeien heeft al een hoger aandeel Fleckvieh in zich. De vaders van de dieren zijn ook divers en komen van diverse KI-organisaties. Iedere eigenaar van een aangemelde koe mag zeer zeker trots zijn: het is een prestatie an zich om deze koeien te mogen bezitten.

Binnenkort worden de drie koeien op beeldmateriaal vastgelegd en kan via de website van het Fleckvieh Stamboek worden gestemd. De uiteindelijke uitslag (plaatsing van de jury en de plaatsing van het publiek) wordt op woensdag 19 juni 2019 bekend gemaakt op de jaarlijkse Fleckviehdag. Ditmaal ligt de organisatie in handen van CRV en vindt de dag plaats op het melkveebedrijf van de Familie van Aalst te Varik. De Fleckviehdag wordt jaarlijks in samenwerking met een andere KI-organisatie georganiseerd, naast het eerdere genoemde CRV zijn dit Bayern Genetik en X-Sires. Het programma van deze dag wordt later bekend gemaakt. De eigenaar van de winnende koe wint een door CRV aangeboden Fleckviehreis voor twee personen naar Beieren, met bezoek aan de nationale Duitse Fleckviehshow en interessante bedrijfsbezoeken, overige prijzen, voornamelijk doses Fleckviehsperma worden beschikbaar gesteld door Bayern Genetik, GGI en X-Sires.

Uitslag na het bezoek van de jury

Uitslag na het bezoek van de jury