Unieke situatie Fleckviehkoe van het jaar

“Zeg maar nee, dan krijg je er twee!”. Dat geldt dit jaar ook voor de uitslag van onze koeverkiezing.

Onder zomerse omstandigheden werd in het Betuwse Varik de Fleckviehdag gehouden met traditioneel de bekendmaking van de verkiezing tot Fleckviehkoe van het jaar: koeien met unieke prestaties.

De jury en het publiek waren het oneens. Dat Domina 2014, een probleemloze en hoogproductieve melkkoe, op plek 3 eindigde, daar waren ze het over eens. Hoewel Kee 142, die met haar enorm béste gehalten, bij de jury op plek één was geëindigd, had het publiek haar op plek twee gezet. Bij de jeugdige Marijke 198 was dit net andersom.

Deze uitslag heeft het gevolg dat er twéé koeien verkozen zijn tot Fleckvieh koe van het jaar 2019 en de titel gedeeld gaat worden. “Een unieke situatie, die we zelf als Stamboek niet hadden voorzien. We hadden ook geen scenario vastgelegd waar in staat hoe het handelen bij een gelijke stand. We hebben besloten om de winnaressen ook in de prijzen te laten delen en als Fleckvieh Stamboek de hoofdprijs, een reis voor 2 personen naar het Fleckviehgebied, ook uit te reiken. Tijdens deze reis kunnen de vier eigenaren samen proosten op hun gezamenlijke overwinning”, aldus Hans van Soest, voorzitter van het Fleckvieh Stamboek.

De prijzenpot van de verkiezing bestaat uit eervolle vermeldingen voor de nummers 6-10, inschrijvingen op basis van de Fleckscore aangeboden door zowel het Fleckvieh Stamboek als GGI. Daarnaast wint de eigenaar van Domina2014 een spermaprijs van X-Sires. De winnaars zullen de spermaprijs van Bayern Genetik delen. De oorspronkelijke hoofdprijs, de Fleckviehreis voor 2 personen, is aangeboden door CRV.

HVL_MarijkeHVL_Kee