Van Walderveen

Aantal koeien: 75 stuks met 60 stuks jongvee en 15 dekstieren
Melkproductie rollend jaargemiddelde: 8101 kg 4,54 %vet en 3,56% eiwit
TKT: 368
Tankcelgetal: 75
Aantal ha in gebruik: 45 ha (waarvan 36 ha gras en 9 ha maïs)

koeien CvW

Hallo mijn naam is Christiaan van Walderveen.

Sinds 2012 ben ik werkzaam als vertegenwoordiger bij Xsires Crossbreeding waar ik het erg naar mijn zin heb. Naast het werk bij Xsires help ik mijn ouders op het melkveebedrijf in Bergentheim. Van oudsher werden hier MRIJ koeien gemolken, maar sinds 2005 zijn wij aan het inkruisen gegaan met andere rassen. De overstap van MRIJ naar een ander ras was in het begin nog een zoektocht. De Holstein kruislingen werden veel te groot en te smal, en dat soort koeien paste niet goed bij ons bedrijf. Ook de Montbelairde kruislingen vielen tegen, met name het karakter van de koeien en de klauwgezondheid waren niet goed genoeg. Verder gaan met MRIJ bleek ook geen optie. De MRIJ populatie is dusdanig afgenomen, dat we niet meer uit de voeten konden met het aanbod MRIJ stieren.

Uiteindelijk bleek voor ons Fleckvieh de oplossing! Sterke, robuuste koeien die qua melkproductie zeker goed mee komen. Inmiddels is onze oudste Fleckvieh kruisling een 8ste kalf koe geworden en doet het nog steeds prima. Als vaars zijnde starten de Fleckvieh kruislingen rustig op maar blijven zonder problemen lopen. Het celgetal is met sprongen verbeterd ten opzichte van de MRIJ/Holstein koeien. Gemiddeld zit het celgetal op dit bedrijf rond de 75, en afgelopen jaar is het celgetal niet boven de 100 geweest! Ook de TKT is sterk verbeterd, gemiddeld 370 dagen in plaats van 410. Het meest opvallende resultaat met de Fleckvieh kruislingen op ons bedrijf is de melkproductie. We zijn de afgelopen jaren bijna 2000 liter per koe gestegen en de gehaltes zijn hetzelfde gebleven.

kalf CvW

Fokdoel:

Het werd ons van alle kanten geadviseerd om in het begin alleen krachtstieren te gebruiken die qua bespiering hoog scoren op de stierenkaart. Hier zijn we inmiddels wel van terug gekomen. Belangrijk met Fleckvieh vinden wij Uier, Benen en Melk. Persoonlijk houd ik van een lange koe die middelgroot is met functioneel uier en sterke benen. Om zulke koeien te fokken moeten er Fleckvieh melkstieren gebruikt worden die veel lengte en inhoud geven. Breed worden de koeien vanzelf als je Fleckvieh gebruikt. Het doel op ons bedrijf is om 9500 liter per koe te produceren met goede gehaltes. Of dit helemaal met 100% Fleckvieh lukt, dat weten we nog niet. Er wordt ook gebruik gemaakt van Noors Roodbont op de zware Fleckvieh kruislingen.

Stierkeuze:

Op dit moment gebruiken wij de Oostenrijkse Fleckvieh stieren. Wij hebben het idee dat de Oostenrijkse Fleckvieh koeien meer melk kunnen produceren dan de andere Fleckvieh’s. Met name de Rumgo dochters doen het hier opvallend goed. Pandora, Ivan, Versetto, Wille en Rau zijn de stieren die we op dit moment gebruiken. De Pandora kalveren hebben veel lengte en zijn perfect gebouwd!

stieren CvW

Er worden elk jaar wat stieren aangehouden van de beste koeien van ons bedrijf en worden verkocht voor de dekkerij/fokkerij

Productie van de 3 Rumgo dochters

lactatie Melk Vet Eiwit LW Aantal inseminaties
1e 8532 4.02 3.55 110 1
1e 9039 4.10 3.33 115 1
2e 10225 4.20 3.23 113 1