Fleckvieh-Simmental congres in Texas!

Verslag Internatonaal Congres Simmental-Fleckvieh te Texas

20180924_081321
Het internationale congres van de wereldwijde Simmental-Fleckvieh Federatie (WSFF) werd dit jaar georganiseerd in de Verenigde Staten. Het overgrote deel van het programma werd afgewerkt in Fort Worth Stockyards, hier gingen in het verleden vele dieren naar de veiling. Fort Worth ligt tegen Dallas aan. Dallas is inmiddels een miljoenenstad en de Stockyards draaien volledig op inkomsten uit het toerisme, met dank aan de saloons en steakhouses, handgemaakte zadels, laarzen en hoeden, wekelijkse rodeo’s en dagelijkse stoet van Amerikaanse Longhorns door de straten. Oftewel: dé plek voor cowboys en cowgirls. Voor wie onbekend is met Texas, Texas is op Alaska na de grootste staat van de Verenigde Staten en is één van de grootste producenten van rundvlees op de talloze ranches. Ook ligt Texas tegen Mexico aan en is de invloed van Mexico voelbaar in bijvoorbeeld de Texaans-Mexicaanse keuken (texmex).

20180924_08220320180924_173057

Simmental wordt in de Verenigde Staten (maar ook Canada, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië) voornamelijk gebruikt in de vleesveehouderij. Het ras wordt (nog) niet of nauwelijks gebruikt in de melkveehouderij en als dubbeldoelras, voor melk en vlees zoals we hier in Nederland kennen.

In de Verenigde Staten (maar ook de andere landen) bestaan verschillende benamingen voor dieren met Fleckvieh of Simmental in hun afstamming. Dit is afhankelijk van het percentage Simmental-bloed in de bloedvoering en of ze gekruist zijn met een ander ras (bijv. Angus). Een Fullblood Simmental bestaat uit 100% Simmental, bij een Purebred Simmental mag bijvoorbeeld 1/8 nog bestaan uit een ander ras. Ook bestaan er kruisingen tussen Simmental en Brahma’s, de zogenoemde Simbrah’s (5/8 moet dan Simmental zijn, 3/8 Brahma). Deze Simbrah’s gedijen beter in warmere klimaten en zijn doorgaans egaal van kleur, kunnen goed zweten en tegen insecten.

20180925_095508

20180925_103356

Op het programma stonden bedrijfsbezoeken naar drie verschillende vleesveebedrijven in de regio rondom Dallas. Het eerste bedrijf, Red River Ranch, hield zich bezig met de fokkerij van Purebred Black Simmental. Dat wil dus zeggen: ze gebruiken naast Simmental ook een andere ras, bijvoorbeeld Black Angus, om de dieren eenkleurig zwart te krijgen. Het ras Simmental heeft als grote voordeel dat het een hogere melkproductie voor het kalf heeft, terwijl Angus bekend staat om haar marmering van het vlees. Op het bedrijf worden jaarlijks verschillende veilingen gehouden, een veiling met hoogwaardig fokmateriaal op gebied van exterieur, maar ook een stierenveiling en waar overig vleesvee wordt verkocht. Dit bedrijf heeft haar eigen veilingruimte op het bedrijf. Er werden enkele dieren getoond en klaargemaakt voor de keuring. Het is vrij gebruikelijk dat een vleesveehouder haar eigen veiling houdt.

Het tweede bedrijf was de Black Oak Ranch, een bedrijf waar ze vleestypische Fleckvieh dieren en rode Simbrah’s houden. Op het bedrijf worden 150 moederkoeien op 200 hectare land gehouden. De dieren lopen jaarrond buiten, er is geen beregening nodig en de dieren worden bijgevoerd wanneer het nodig is. Het derde bedrijfsbezoek vond plaats op de Pine Ridge Ranch, een bedrijf wat zich ook gespecialiseerd heeft op hoornloosheid bij de rode Simbrah. Hier kregen we een rondleiding vanaf een aanhanger, zo was het mogelijk om enkele exclusieve homozygoot hoornloze stieren te bekijken, maar ook de andere koppels vee: de koeien die nog moesten kalven, de koeien met de kleinere kalveren, de pas gespeende kalveren en de jaarlingen. De bedrijfsbezoeken waren perfect geregeld en werden op elk bedrijf zeer gastvrij ontvangen.
20180925_120230

20180925_151622

Op de woensdag en de donderdag vond het eigenlijke congres plaats, eerst werd er vergaderd door de WSFF, een algemeen deel en een technisch deel. Hier werden bestuurszaken besproken, zo werd bekend gemaakt dat het volgende congres in 2020 in Oostenrijk plaatsvindt. Daarnaast werd de vernieuwde website van de internationale Fleckscore getoond, erg interessant om eens op die site rond te neuzen: www.fleckscore.com. Ook wordt in het Duitse Miesbach op 23 en 24 maart 2019 een internationale wedstrijd veebeoordelen op basis van de Fleckscore plaats, tegelijkertijd met de landelijk Duitse Fleckviehshow.

We werden welkom geheten door de Texaanse staatssecretaris van landbouw die uiteraard op Amerikaanse wist te vertellen hoe belangrijk de Texaanse landbouw is. Ook werd door de voorzitter van de Amerikaanse Simmental Federatie verteld hoe het ras zich had ontwikkeld door de jaren heen, dat het kruisen van rassen al vele jaren gebeurd en dat het succes van het ras afhing door het vooropstellen van de wensen van de consument en het gebruik van dieren met hoge fokwaarden.

Tijdens het congres werden verschillende lezingen gehouden over de technieken waarmee de Amerikaanse wetenschap en ook veehouders zich bezig houden om de fokkerij te verbeteren: bijvoorbeeld genomics, maar ook technieken om al voor het plaatsen van een embryo bij een koe, te weten wat de verwachtingswaarde van deze nakomeling gaat worden. De Amerikaanse fokkerij hecht veel waarde aan de fokwaarden en de mogelijkheid om deze genomisch te weten te komen. Het is een bedrijfstak waar iedere dollar telt en waar het uiteraard ook gaat om de groei en de uiteindelijke vleeskwaliteit van een dier. Fokwaarden worden voornamelijk bepaald aan de hand van het geboortegewicht, het gewicht bij spenen en het gewicht op één jaar. Ook worden stieren negentig dagen onderworpen aan een voedingsproef, waarna het begin- en eindgewicht wordt gebruikt. Daarnaast zijn de vleeseigenschappen uiteraard ook zeer belangrijk, zoals bijvoorbeeld de marmering van het vlees, malsheid van het vlees, vetpercentage op de rug en het percentage rood vlees bij de ribeye. Uiteraard hebben we tijdens deze reis het zeer malse vlees mogen proeven.

De gala-avond was georganiseerd op het bedrijf waar de voorzitter van de WSFF, Fred Schuetze, bedrijfsleider is. Dit gebeurde op Texaanse wijze: op de oprijlaan stonden cowboys te paard te wachten, we kregen te zien hoe het vee te paard bij elkaar werd gedreven, op een dieplader stond een band met countrymuziek te spelen. Ook was er saloon aanwezig waar diverse jachttrofeeën aan de muur hignen.  Kortom: het was een zeer geslaagde avond.

42679454_10157655586548942_6958899114708828160_o

42666641_10157655586423942_4914107464741289984_o

42642149_10157655586258942_7295556698821885952_n

De laatste congresdag bestond uit het bijwonen van een keuring. Hier werden door vier juryleden uit verschillende landen (Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en Duitsland) de dieren beoordeeld. Ook gaven ze bij hun toelichting aan wat ze in hun land van herkomst zagen als het ideale dier. Er werden verschillende leeftijdsklassen gekeurd, zowel manlijke als vrouwelijke dieren en de combinatie van koe met kalf. Er werd vooral op de bouw van het dier gelet, zoals lengte en diepte, maar ook de aanhechting van de schouder met de nek was belangrijk. Ook de bespiering van het dier speelde een grote rol. Na de show werd er een veiling georganiseerd waarbij verschillend hoogwaardig fokmateriaal geveild werd. Dit gebeurde op zeer Amerikaanse wijze, een veilingmeester wie constant doorratelde en het veilen van embryo’s, nader te bepalen spoelingen van een dier en sperma van diverse stieren verliep zeer spoedig.

42651299_1086158428205729_8397167839756156928_o

Omdat het congres volledig op de vleesveehouderij was gericht, hebben we op eigen initiatief nog twee Texaanse melkveebedrijven bezocht van Nederlandse immigranten. Dit waren een zeer groot met duizenden melkkoeien en een voor Texaanse begrippen klein bedrijf met ongeveer 200 melkkoeien. Hier werden voornamelijk kruislingen van Holstein Frisian met Jersey gemolken. Bedrijven zijn anders ingericht, de koeien hebben een overdekte voergang en liggen in een grote zandbak in de buitenlucht. Dit omdat het klimaat amper winters kent. We werden op deze bedrijven gastvrij erg gastvrij ontvangen.

42751983_10157659729068942_4470719071444271104_o

We kunnen niet anders samenvatten dat we een zeer mooie reis hebben gemaakt door Texas. Het was een zeer goed georganiseerd programma met een mooie balans tussen congresactiviteiten, bedrijfsbezoeken en echt specifiek Texaanse bezienswaardigheden (zoals een Arboretum, het bijwonen van een Rodeo, het bezoeken van enkele winkels waar handgemaakte western zadels, cowboylaarzen en hoeden worden gemaakt). Het blijft wederom prachtig om te zien hoe functioneel het ras Fleckvieh-Simmental is en hoe in verschillende landen het ras gebruikt wordt.